Szupertáplálékok a tüdőnek
Kurkuma, a tüdő barátja
A kurkuma gyógyító, aktív vegyülete a kurkumin, amelyet a tüdő egyik természetes gyógyszerének is tartanak. Sok légzőszervi betegség kialakulásában, a folyamatosan fennálló gyulladás játszik aktív szerepet. Mivel a kurkuma remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így sok tüdőbetegség megelőzésében is részt vehet, mint például COPD, asztma, tüdőfibrózis.
A zöld leveles zöldségek csökkentik a tüdőbetegség kockázatait
Kelkáposzta, spenót, saláta, brokkoli. Többek között, ezek a zöldségek tartoznak a zöld leveles zöldségek csoportjába. Ezek a táplálékok, olyan antioxidáns vegyületeket és egyéb tápanyagokat tartalmaznak, amelyek hatására sokféle tüdőbetegség kockázata csökkenhet. Ilyen tüdőbetegség a felnőttkori asztma, a COPD és a tüdőrák.
Zöld tea, légzési nehézség ellen
A zöld tea a világ egyik legegészségesebb teája, hiszen tele van antioxidáns vegyületekkel, amelyeknek kiemelkedő a szabadgyök semlegesítő ereje, és így, az oxidatív stressz mértéke is jelentősen lecsökkenhet. A zöld tea olyan antioxidáns és polifenol vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek megakadályozni a tüdő rákos sejtjeinek növekedését. A zöld tea ezen kívül teofillinben is gazdag, amely enyhíti a légzési nehézséget és a légutak működését is javítani tudja.
Gyömbér, gyulladás ellen
A gyömbér, még annak ellenére is kellemes ízű, hogy csípős ízvilággal rendelkezik. Egy kutatás során az a megállapítás született, hogy a gyömbér rendszeres fogyasztása nem csak a gyulladást akadályozza meg a tüdőben, hanem az egyéb tüdőkárosodás, szövetsérülés is jelentő mértékben csökken.
Alma nem csak dohányosoknak
A magyar emberek többsége rendszeresen fogyaszt almát, ami nem meglepő, hiszen ezt a gyümölcsöt hazánkban is sokan termelik és egész évben kapható. Márpedig, akkor tesszük a legjobbat az egészségünkkel, ha friss és hazai gyümölcsöket fogyasztunk többségében, és megpróbáljuk mindig a szezonális gyümölcsöket előnyben részesíteni. Az almáról mindenki tudja, hogy sok rostot tartalmaz, és nagyon jót tesz az emésztőrendszer egészségének. De azt is mindenki tudja, hogy a tüdő egészségére is jó hatással van? A dohányos ember tüdőfunkciói nem működnek megfelelően, azonban egyes kutatások szerint, ezeknek a tüdőfunkcióknak a javításában az alma aktívan rész vesz. Az alma olyan fitokémiai anyagokat tartalmaz, amelyek nem csak a gyulladást csökkentik, hanem az oxidatív stresszt is. Ezek a pozitív hatások pedig elősegítik a tüdő hatékonyabb működését.
A fokhagyma és az oxidatív stressz
A fokhagymában olyan antioxidáns és gyulladásgátló vegyületek találhatók, amelyek segíthetnek kivédeni az oxidatív stressz káros hatásait. Nem csak a tüdőben, hanem a test számos pontján, sejtjében és szervében is. A nyers fokhagyma rendszeres fogyasztása – heti 2-3 alkalom – segíthet megakadályozni a tüdődaganat kialakulását, legalábbis, egyes feltételezések szerint.