Egészséges táplálékok=egészséges immunrendszer

Az immunrendszert nem csak betegség idején kell védeni és megtámogatni, hanem egész évben, hiszen annyiféle szezonális, egészséges táplálékot vásárolhatunk, hogy minden évszakban lehetőségünk van arra, hogy kicsit megerősítsük szervezetünk védelmi vonalát, azaz az immunrendszerünket. Mégis, milyen táplálékok segíthetik az immunrendszerünk védelmét? Melyek azok a táplálékok, amelyektől támogatást várhatunk, legfőképpen, amikor betegek vagyunk? Mutatunk néhányat!
Egészséges táplálékok=egészséges immunrendszer

Az immunrendszert erősítő gomba

Immunrendszerünk működését azzal is fokozhatjuk, ha elegendő gombát fogyasztunk. A gomba nem csak D-vitaminban, de szelénben is gazdag, amely tápanyagok szintén hozzájárulnak az immunrendszer fokozásához. A gomba, ezeken a tápanyagokon kívül, poliszacharidokban is rendkívül gazdag, így ezek is elősegítik az immunrendszer hatékony működését.

A tápanyagokban bővelkedő búzacsíra

A búzacsíra is a segítségünkre lehet az immunrendszer megerősítésében, hiszen tele van értékes tápanyagokkal. Többek között gazdag forrása a B-vitaminoknak, az E-vitaminnak és a cinknek. A búzacsírát fogyaszthatjuk müzlibe, joghurtba keverve, de a salátánkra is tehetünk belőle, sőt akár még egy egyszerű vajas kenyeret is megszórhatunk vele. A búzacsíra akkor fejti ki áldásos hatásait, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A gyulladáscsökkentő bodza

A bodzát, hazánkban is sokan ismerik, hiszen a virágából szörp és tea, a bogyós terméséből szintén szörp és dzsem készülhet. A bodza antivirális, rákellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. A bodza gazdag forrása a flavonoidoknak. A bodza nagyon hatékony a megfázás és a bakteriális fertőzések kezelésében. Az immunrendszert is megtámogatja, mivel csökkenti az influenza időtartamát.

Az antioxidáns acai bogyó

Immunrendszerünket úgy is megerősíthetjük, ha antioxidánsokban gazdag táplálékokat fogyasztunk. Ilyen antioxidáns-bomba, az acai bogyó. Az acai bogyó antocián tartalma kiemelkedő. Az antociánok erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Eredményesen harcolnak az oxidatív stresszel, amelyek komoly betegségek okozói lehetnek. Az antioxidánsok nem csupán az immunitás fokozásához járulnak hozzá, hanem a szervezetben kialakuló gyulladás csökkentéséhez is.

Az immunrendszer védeleme brokkolival

A világon, az egyik legegészségesebb táplálék, a brokkoli. A brokkoli nagyon sok antioxidáns vitamint, azaz C-vitamint tartalmaz, így vesz részt az immunrendszer erősítésében. A brokkoli gazdag forrása még a béta-karotinnak, a káliumnak, a magnéziumnak, a cinknek és a vasnak. A brokkoli ezen kívül B-vitaminokat is tartalmaz. Ezek a tápanyagok pedig együttesen segítik az immunrendszer megfelelő működését. Az antioxidánsok jelentősen hozzájárulnak az immunvédelemhez. A brokkoli nem csak C-vitamint, hanem glutationt is tartalmaz, amely szintén egy erős antioxidáns.

Az immunrendszer őre, a fokhagyma

A fokhagyma is jó barátunk lehet az immunrendszer erősítésében, hiszen antivirális, antibakteriális és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. A vírusellenes tulajdonsága segíthet abban az esetben is, ha influenzásak vagyunk, vagy megfáztunk, mivel jelentősen csökkenti a tüneteket. Még nem áll elegendő humán vizsgálati eredmény rendelkezésre, de az eddigi kutatások szerint a fokhagyma részt vesz az immunfunkciók javításában is.

A gyulladáscsökkentő gyömbér

A gyömbér nem csak az émelygést és a hányingert csillapítja, hanem remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. A gyömbérből készíthetünk teát, de mézzel elkeverve is fogyaszthatjuk a megfázásos időszakban. A gyömbér antioxidáns hatása kiemelkedő, így nagyon hasznos az oxidatív stressz csökkentésében is.

Kapcsolódó cikkek

A probiotikumok hatása az immunrendszerre

A probiotikumok hatása az immunrendszerre

Az immunrendszer jelentős hányada, a bélrendszerben található, így ha vigyázunk a bélrendszerünk egészségére, úgy az immunrendszerünk egészségének fenntartása sem lesz nehéz feladat. Mutatjuk is, hogyan vigyázhatunk immunrendszerünk egészégére.

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök pozitív hatásai

A bogyós gyümölcsök nem csak nagyon finomak, de nagyon egészségesek is. Eper, málna, fekete áfonya, goji bogyó, acai bogyó. Ezeknek a gyümölcsöknek az az egyik pozitív hatása, hogy antioxidánsokban bővelkednek. Az antioxidánsok pedig sokféle betegségtől ó

Érdemes citrusféléket fogyasztani - Mutatjuk, miért olyan egészséges a citrom – és nem csak a téli hónapokban.

Mutatjuk, miért olyan egészséges a citrom

A citrom savanyú ugyan, de nagyon egészséges. Nagyon sok C-vitamint tartalmaz, amely vitamin az antioxidánsok csoportjába tartozik. A cikkből kiderül, miért is fontos antioxidánsokat fogyasztani.