3 táplálék, ami gyulladást és fájdalmat okoz és 3 táplálék, ami megszünteti mindkettőt
Gyulladást okozó 3 táplálék
Rossz zsírok
Ahhoz, hogy a gyulladás csökkenjen a szervezetünkben, nem kell teljesen elhagyni az omega - 6 zsírokat és csak omega - 3 zsírokat fogyasztani, hanem ezeknek a zsíroknak a megfelelő arányára kell törekedni. Az omega - 6 zsírokat kisebb, míg az omega -3 zsírokat nagyobb arányban kell a szervezetünkbe vinni. Ha ez fordítva történik meg, akkor az omega - 3 zsírok el sem érnek a sejtekbe, ahol a pozitív hatásaikat ki tudnák fejteni.
A teljes kiőrlésű gabonák
Azok, akik gyulladásos betegségben szenvednek, ne fogyasszanak teljes kiőrlésű gabonát és azokból készült táplálékokat. Igaz, hogy tele vannak rostokkal és jót tesz az emésztésnek, ennek ellenére gyulladást okoznak, hiszen glutén található bennük. A teljes kiőrlésű gabonák emellett más gyulladást okozó vegyületeket is tartalmaznak. Helyettesítsük ezeket egészséges és tápláló szénhidrátokkal, például édesburgonyával.
A cukor
A cukor is erőteljesen fokozza a gyulladást az emberi testben. A cukor, azokra az emberekre is veszélyt jelent, akiknek nincs gyulladás a szervezetükben. Akik viszont valamilyen gyulladásos betegségben szenvednek, nagy veszélynek teszik ki magukat, hiszen a cukor egyre rosszabb állapotba tereli a testet és annak működését. A gyulladás csökkentése és a krónikus fájdalom megszüntetése érdekében drasztikusan csökkenteni szükséges a cukorfogyasztást, de teljesen el is lehet hagyni az étrendből. A cukor másik káros hatása, hogy megemeli a vércukorszintet. A fruktóz sem egészségesebb, hiszen lehet, hogy nem emeli meg nagymértékben a vércukorszintet, de szintén gyulladást okoz.
3 gyulladásgátló táplálék
A polifenolokban gazdag zöldségek és gyümölcsök
A színes zöldségek és gyümölcsök, polifenolokban bővelkednek, amelyek erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A bogyós gyümölcsök kiemelkednek ezeknek a táplálékoknak a csoportjából, hiszen csak alacsony cukortartalommal rendelkeznek. Mely táplálékok csökkentik a gyulladást? A fekete áfonya, a málna, a szeder, a brokkoli, a spenót, a kelkáposzta.
A kurkuma
A kurkuma, egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A kurkumin olyan enzimeket képes blokkolni, amelyek a krónikus gyulladás létrejöttét segítik elő. Kutatások igazolják, hogy a kurkumin ugyanolyan hatásosan képes csökkenteni a gyulladást, mint néhány gyulladáscsökkentő gyógyszer.
A gomba
A gomba az egyik legnépszerűbb táplálék a gyulladás csökkentésében. Magas antioxidáns tartalma jelentős védelmet is biztosít a gyulladás megelőzésében, de a gyulladás csökkentésében is kiemelkedő a szerepe. A gombák emellett gazdag forrásai a szelénnek, a réznek és a B -vitaminoknak.