7 étel, ami valóban lassítja az öregedési folyamatokat
A mandula
A mandula nagyon sok rostot, fehérjét és olyan egészséges zsírokat is tartalmaz, amelyeket zsírbarát zsíroknak is nevezhetünk. Már napi egy maréknyi mandula is sokat számít, hiszen így kisebb lesz az esélye, hogy rákos megbetegedésben, szívbetegségben vagy légzőszervi betegségben fogunk meghalni.
Chia mag
A chia mag nagyon sok rostot tartalmaz. A rost az egészséges emésztés egyik legfontosabb tápláléka, hiszen eltelít, csökkenti az étvágyat, így kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, azaz könnyedén meg tudjuk őrizni az ideális alakunkat. A rostokban gazdag táplálkozás nagyon lényeges, hiszen szabályozza a vércukorszintet, és ezzel nem csak a 2-es típusú cukorbetegség kockázata csökken, de kisebb lesz az esélye a szívbetegségek kialakulásának is.
Áfonya
Az áfonya nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Az antioxidánsok lassítják az öregedési folyamatokat és rendkívül hatékonyak a betegségek kialakulása ellen. Az áfonya például olyan bioaktív vegyületeket, flavonoidokat tartalmaz, amelyeket összefüggésbe hozták a hosszabb élettartammal. Az életünket, minden más, flavonoidban gazdag táplálék meghosszabbíthatja. Például az eper, a paprika, de még a vörösbor is, ha mértékkel fogyasztjuk.
Paradicsom
Amikor gyulladás keletkezik a szervezetben, a szervezet jó esetben leküzdi azt. Azonban a gyulladás krónikussá is válhat, ami sok – sok betegség okozója is lehet. A paradicsom sokat segíthet a gyulladás elleni küzdelemben, amit a likopin – tartalmának köszönhetünk. A likopin nem csak a gyulladás csökkentésében, hanem az olyan krónikus betegségek csökkentésében is a segítségünkre lehet, mint rák, vagy szív - és érrendszeri betegségek.
Bab
A bab méltatlanul van mellőzve, hiszen a szupertáplálékok sorát gyarapítja. A bab nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, rostot, mikrotápanyagokat, miközben alacsony a zsír - és a kalóriatartalma. A bab, emellett koleszterinmentes táplálék is, amely szintén segít minimalizálni a krónikus betegségeket.
Lazac
A lazac elsősorban a szív egészségére van pozitív hatással. A lazac omega – 3 zsírsavakban gazdag, amelyek csökkentik a vérnyomást és segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket. Mindemellett az omega – 3 zsírsavak csökkentik a szervezetben a triglicerid –és a gyulladásos markerek szintjét.
Gomba
Ma szupertápláléknak számítanak a gombák is, hiszen sok D-vitamint tartalmaznak, amely vitamin az immunrendszer egészségét szolgálja. Márpedig, ha az immunrendszerünk kielégítően működik, akkor az egészségünkkel sem lesz baj, akár életünk végéig sem.