Gyógynövények a tavaszi allergia tüneteinek csökkentésére
Mi is az az allergia?
Allergia akkor alakul ki, amikor az immunrendszer túlzó módon reagál egy allergénre. Ez lehet egy pollen is akár. Az immunrendszer érzékeli az allergént, ennek hatására, hisztamin szabadul fel a szervezetben, és megjelennek a kellemetlen tünetek. Az allergiás személyek szedhetnek olyan gyógyszereket, amelyek megakadályozzák a hisztamin felszabadulását, azonban ezek olyan mellékhatásokat okozhatnak, amelyek súlyosabbak is lehetnek egy-egy allergiás tünetnél. A természet patikájában megtalálhatók azok a gyógynövények, amelyek segíthetnek néhány allergiás tünetet enyhíteni.
Az allergiás tüneteket csökkentő kurkuma
Indiában előszeretettel fogyasztják a kurkumát. Nem csak fűszerként, hanem teaként is. Az utóbbi években, hazánkban is egyre több ember érdeklődését kelti fel ez a fűszer és használják is a konyhában sütés és főzés során. A kurkuma, egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely jelentősen képes lecsökkenteni az allergiás reakciókat. Egy kutatásba, allergiában szenvedő embereket vontak be. A vizsgálati alanyok egyik csoportja mindennap kapott kurkumin - kiegészítőt, míg a másik csoport tagjai csupán placebót kaptak. A kurkumát fogyasztóknál csökkentek az olyan allergiás tünetek, mint orrfolyás és nehézlégzés, ami a torok duzzanata és irritációja miatt alakult ki.
A gyulladást csökkentő csalán
A csalánt évszázadok óta alkalmazzák különféle betegségek kezelésére. Az emberek egyre jobban kezdenek visszatérni a természethez és a csalánból, akár még ételeket is készítenek. A csalán, pontosabban a benne található bioaktív anyagok remekül csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást. Ez azért nagyon fontos, mivel az allergiás reakciókat többnyire a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok indítják el. Nem utolsó szempont, hogy a csalán C-vitaminban is gazdag, ami nagyon hasznos az immunrendszer védelmében.
A szabadgyök semlegesítő rozmaring
A rozmaring remekül passzol a sült ételekhez, a legjobban talán a kacsahúshoz illik. Az utóbbi évek kutatásai rámutattak az aromaterápiás hatására is. A rozmaring remekül hat például a memóriára. A rozmaring nem csak antioxidáns, hanem gyulladásgátló hatással is rendelkezik. A gyógynövény antioxidáns hatása révén nem csak a szabadgyököket pusztítja el eredményesen, hanem a fehérvérsejtek által generált gyulladásos reakciókat is megakadályozza, leállítja.
Az immunrendszert erősítő fokhagyma
A fokhagyma nem csak gyulladásgátló hatással rendelkezik, hanem immunfokozó hatása is kiemelkedő. A fokhagyma emellett kvercetinben is rendkívül gazdag, amely csökkenti az allergia során megemelkedett hisztamin-szintet. A kvercetinnel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen képes csökkenteni az allergiás tüneteket. A fokhagyma egy nagyon erős immunerősítő, természetes anyag, táplálék. Emellett antihisztaminként is működik.