Top 9 ok a cukor elkerülésére
1. A cukor csökkenti az ásványi anyagokat
Nagyon dicséretes, ha valaki fogyaszt vitaminokat és ásványi anyagokat. Azonban, ha emellett előnyben részesíti a cukorfogyasztást, úgy tudnia kell, hogy a cukor csökkenti az ásványi anyagok hasznosulásának esélyét. Ilyen ásványi anyag a nátrium, a kálium, a magnézium és a kalcium. A kalcium és a magnézium többek között a csontok és fogak egészségét tartja fenn, hiányukban csontritkulás is kialakulhat.
2. A cukor függőséget okoz
A cukor egy olyan addiktív élelmiszer, amely dopamint szabadít fel az agyban, amitől boldogok leszünk. Minél többet fogyasztunk, annál jobb lesz a hangulatunk. Azonban jól tesszük, ha nem engedünk a csábításának, hiszen sokféle betegség okozója lehet.
3. Gyengíti az immunrendszert
Amikor cukrot, finomított cukorból készült ételeket fogyasztunk, csökken a fehérvérsejtek hatékonysága, ami pedig az immunrendszer működését gyengíti, azaz nem lesz eléggé hatékony a kórokozókkal szemben, így számtalan betegségnek és fertőzésnek lehetünk kitéve.
4. A cukor és a hízás
Amennyiben sok cukrot, cukros ételt eszünk, úgy fokozódik az elhízás, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának a kockázata. A magas vércukorszint először inzulinrezisztenciához vezet, majd ebből a 2-es típusú cukorbetegség alakul ki. Mindeközben a zsírsejtek el kezdnek raktározódni, ami elhízáshoz vezethet.
5. A cukor és a ráncok
A túlzott mértékű cukorfogyasztás, még az öregedési folyamatokat is felgyorsítja. Hogyan? A cukor olyan fehérjékhez kapcsolódik, amelyek károsítják az elasztin - és a kollagéntermelést. A kollagén és az elasztin csökkenése az oka a ráncok megjelenésének, de a bőr a rugalmasságát is elveszti.
6. Rákos megbetegedést is okozhat
A túlzásba vitt cukorfogyasztás azért is káros, mivel ez ösztönzi a sejtek növekedését, szaporodását, sajnos, a rákos sejtekét is, amely sejtek „szeretik a cukrot”. Sok betegség – emlő-, vastagbél-, hasnyálmirigy - és endometriumrák – létrejöttét összefüggésbe hozták a mértéktelen cukorfogyasztással.
7. A cukor és a depresszió
Számos kutatás számolt be arról, hogy a mértéktelen cukor - és édességfogyasztás oka lehet nem csak a hangulatingadozásnak, de a depresszió, a szorongás és a krónikus fáradtság kialakulásának is. A cukor először jó hangulatot idéz elő, majd, mivel egy addiktív anyagról van szó, megjelennek a klasszikus elvonási tünetek. Ily módon egy ördögi kör alakul ki, de meg lehet tőle szabadulni, csak kitartás és akarat szükséges hozzá.
8. A cukor és a koleszterinszint
A cukor még a koleszterinszintre is hatást gyakorol. A mértéktelen cukorfogyasztás csökkenti a jó, azaz a HDL- koleszterinszintet, amelynek az a feladata, hogy segítsen eltávolítani az LDL, azaz a rossz koleszterinszintet az artériák faláról. A cukor a testzsír szintet is megnöveli, ez pedig a szívbetegség kockázatait emeli meg.
9. Hiperaktívvá tesz
Azért sem javasolják lefekvés előtt a gyerekeknek a cukorfogyasztást, mert hiperaktívvá teszi a gyermeket. Ennek oka az ingadozó vércukorszint és az adrenalin fokozása. Ez pedig a gyermek aktivitását fokozza.